17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Понеділок, 04 грудня 2017 14:23

    Працевлаштування для людей з особливими потребами

    3 грудня 2017 року відбулося засідання Луцького районного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, до участі у якому були запрошені Валерій Шевчук, директор Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Олег Герасимчук, директор технічного коледжу Луцького національного технічного університету, представники районної преси та роботодавців району.

    Учасники заходу розглянули питання про проблеми зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, які озвучив директор Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Як повідомив посадовець, на обліку у відділенні Фонду перебуває 2307 роботодавців з чисельністю працюючих 8 і більше осіб, з них 204 зареєстровані у Луцькому районі. Фактично за даними 2016 року у 204 працедавців Луцького району працювали 778 людей з інвалідністю, що перевищує норматив працевлаштування інвалідів (4%), який складає 643 особи.

    За словами керівника відділення Фонду, зберігається тенденція, коли працедавець з пересторогою ставиться до працевлаштування цієї категорії людей, оскільки продуктивність їх праці може бути нижчою, а умови праці мають бути особливими.

    Також є проблеми у працевлаштуванні осіб з обмеженими фізичними можливостями у бюджетній сфері, де розмір заробітної плати знаходиться на рівні мінімально встановленого законодавством.

    Посадовець розповів про реалізацію державних програм соціального захисту інвалідів, зокрема, надання фінансової допомоги на безповоротній основі особам з інвалідністю, випускникам шкіл на оплату вартості навчання та перекваліфікації в Україні у навчальних закладах, центрах професійної реабілітації інвалідів для здобуття професії (спеціальності). Щороку до обласного відділення Фонду звертаються близько 30 осіб (дітей) з інвалідністю щодо професійного навчання, які зазвичай здобувають освіту за наступними напрямками: правознавство, економіка підприємства, рекреаційна діяльність, фізична реабілітація, інформаційні та комп’ютерні технології.

    Фонд соціального захисту інвалідів працює над питанням виділення коштів на створення робочих місць на дому, але така ініціатива не підтримується, оскільки законодавчо не встановлено можливості контролю за використанням виділених коштів.

    Тетяна Хомич, заступник начальника управління соціального захисту населення Луцької районної державної адміністрації, підняла питання щодо проблеми доступності людей з інвалідністю до робочого місця, а також озвучила результати дослідження доступності маломобільних осіб до адміністративних та бюджетних установ. Так, для безперешкодного доступу до споруд для людей з інвалідністю необхідною є наявність 260 пандусів. Проте, фактично встановлено лише 175 об’єктів, що складає 67 відсотків від всієї кількості, які потребують забезпечення безперешкодним доступом. Деякі конструкції не відповідають встановленим вимогам будівельних норм та стандартів щодо доступності.

    Забезпечення доступності споруд може відбуватися тільки шляхом проведення конкретних заходів, що дозволяють пристосувати житлове і оточуюче середовище до потреб людей з інвалідністю з урахуванням індивідуальних особливостей фізичного обмеження і специфіки захворювання. Лише через будівельні норми може бути забезпечено зазначені вимоги щодо доступності людей з інвалідністю на сучасному рівні.

    Завідувач сектору економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва Луцької районної державної адміністрації Тетяна Сігуа презентувала учасникам заходу інформацію про хід виконання Програми економічного і соціального розвитку Луцького району на 2017 рік за підсумками 10 місяців 2017 року.

    Так, упродовж 2017 року в район надійшло прямих іноземних інвестицій на суму 14,6 млн. дол. США, показник якого з початку року збільшився на 2,8 відсотка або на 0,4 млн. дол. США і становить 6,3 відсотка обласного обсягу.

    Іноземні інвестиції здійснювали партнери з 15 країн світу. Основними інвесторами економіки району є нерезиденти з Австрії, Італії, Белізу, на які припадає 87,9 відсотка іноземних інвестицій. 30 підприємств району отримали інвестиції

    З метою реалізації інвестиційних проектів в районі відведено 2 земельні ділянки з погодженими проектами на території Гіркополонківської сільської ради. Для забезпечення сприятливих умов, залучення інвестицій та створення нових робочих місць проінвентаризовано вільні виробничі приміщення, будівлі та споруди, які знаходяться на території сільських, селищних рад та можуть бути здані в оренду або продані. Станом на 01 листопада 2017 року на території району налічується 3 таких об’єкта.

    В рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна на 2016 – 2020 роки відповідно до Угоди про партнерські відносини між Луцьким районом (Україна) та Білостоцьким повітом (Республіка Польща) перший етап конкурсного відбору пройшли два проекти, що мають на меті розвиток дорожньої інфраструктури, покращення її якості та доступності: перший під символічною назвою «Білостоцькі дороги милосердя», другий – реконструкція об’їзної автодороги довкола м. Луцька (що охоплює територію Боратинської сільської ради).

    До участі у конкурсному відборі інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку у 2018 році райдержадміністрацією спільно з Торчинською селищною радою подано 2 інвестиційні пропозиції (проекти) з метою їх подальшої реєстрації на офіційній онлайн платформі ДФРР Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Пропонується залучити у 2018 році коштів державного фонду регіонального розвитку у сумі 20 млн. грн. на: будівництво дитячого садка на 150 місць та спортивного комплексу в смт Торчин Луцького району.

    Директор Луцького районного центру зайнятості Ірина Овадюк ознайомила присутніх про хід виконання Програми зайнятості району упродовж 10 місяців 2017 року в розрізі надання різних видів соціальних послуг, а також з результатами опитування роботодавців щодо перспективної потреби в робітничих кадрах та підготовці фахівців (спеціалістів).

    Так, за даними моніторингу найбільш затребуваними професіями на ринку праці Луцького району є комплектувальник проводів, муляр, оператор верстатів з програмним керуванням, водій автотранспортних засобів, обробник деталей іграшок, швачка, тракторист, складальник, укладальник-пакувальник, вантажник.

    На думку роботодавців, одним із проблемних питань підготовки професійних кадрів є недосконалість навчальних програм, тому необхідним є їх оновлення, зокрема, шляхом скорочення термінів навчання, вилучення окремих тем у вивченні.

    Олег Герасимчук, директор технічного коледжу Луцького національного технічного університету, погодився з актуальністю подібного дослідження, адже без досконалого вивчення потреби роботодавців у підготовці фахівців та кваліфікованих працівників, подальшого аналізу перспективи розвитку ринку праці неможливо провести реформування системи професійно-технічної освіти на вимогу сучасного виробництва.

    Крім того, освітянин акцентував увагу присутніх на існуючій проблеми зайнятості малого бізнесу у сфері сільського господарства. Потребує модернізації професійна підготовка фахівців аграрної галузі: підготовка кваліфікованих працівників для обладнання сільськогосподарського виробництва, зберігання, консервування та переробки молока, м’ясних продуктів.

    На завершення директор центру зайнятості Ірина Овадюк підвела підсумки заходу і висловила загальну думку учасників щодо необхідності розширення можливості отримання людьми з вадами здоров'я освіти, набуття професії, подальшого працевлаштування з метою інтеграції у суспільство, здійснення особистісного саморозвитку та самоствердження.

    Луцького районного центру зайнятості

    Переглядів 976
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua