17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Вівторок, 13 грудня 2016 16:14

    Кожна людина та її потреби важливі для суспільства

    Людське життя є дуже крихким. В процесі життя кожен громадянин знаходиться в небезпеці перед настанням обставин, які можуть негативно відбитися на стані його здоров'я і працездатності. Інвалідність є соціальним явищем, уникнути якого не може жодне суспільство. Стандартні правила забезпечення рівних можливостей для інвалідів проголошують, що кожна людина та її потреби важливі для суспільства. Аналіз історії світогляду на проблеми інвалідності та потреби людей з особливими потребами, свідчить про те, що сучасне суспільство підійшло до розуміння необхідності інтеграції осіб з фізичними вадами та іншими порушеннями в соціум.

    З метою привернення особливої уваги суспільства до проблем людей з інвалідністю, надання їм всебічної допомоги у пошуку роботи та підвищення конкурентоспроможності на ринку праці в рамках Всеукраїнської Декади зайнятості для людей з інвалідністю 30 листопада 2016 року Луцьким районним центром зайнятості спільно з соціальними партнерами проведено засідання круглого столу, у якому взяли участь 22 представники влади району, спілки роботодавців Луцького району, Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Луцького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області, Луцької міжрайонної виконавчої дирекції ВОВ ФСС з ТВП, громадських організацій «Луцька районна спілка учасників АТО» та «Агапе Україна», сільських / селищних рад району.

    Саме для людей з обмеженими можливостями у селі Боратин Луцькому району у червні 2016 році побудований реабілітаційний комплекс «Агапе», про роботу якого розповіла учасникам заходу виконавчий директор громадської організації «Агапе Україна» Ганна Лещук. Діяльність реабілітаційного комплексу охоплює три основні напрямки: фізична реабілітація, яка передбачає підтримку та розвиток рухових функцій організму, психологічну допомогу та здобуття навичок самостійного життя; тимчасове проживання з підтримкою людей, що втратили опікунів; тренувальний центр, який готує професійних фізіотерапевтів. Зі слів Г.Лещук, вартість послуг реабілітаційного центру є однією з найнижчих в Україні, а якість – високою, тому клієнтами центру є мешканці різних регіонів.

    Незалежне життя людей з обмеженими фізичними можливостями – це, передусім, право людини бути членом суспільства та брати активну участь у його соціальному, економічному та політичному житті; це свобода вибору і доступу до праці й освіти, а також духовна і матеріальна незалежність, що надає життєвої стійкості та гармонізує існування людини.

    Про зайнятість та працевлаштування інвалідів на Волині ознайомила присутніх Ліана Андросюк, начальник відділу правового забезпечення, взаємодії з роботодавцями та громадськістю, організаційної та кадрової роботи Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Пріоритетним напрямком роботи відділення Фонду є сприяння створенню нових робочих місць для працевлаштування інвалідів, створення належних санітарно-гігієнічних, виробничих і технічних умов на уже існуючих робочих місцях, передбачених для неповносправних осіб.

    Відділення Фонду здійснює фінансову підтримку обласних осередків всеукраїнських громадських організацій інвалідів: Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», Луцького учбово-виробничого підприємства УТОС, УТОС, УТОГ, діяльність яких спрямована на створення умов для зайнятості та працевлаштування інвалідів, залучення їх до суспільно-корисної діяльності та надання можливостей для самореалізації.

    Обласне відділення фінансує навчання інвалідів у вищих навчальних закладах та за робітничими професіями. У 2016 році у навчальних закладах, центрах професійної реабілітації інвалідів для здобуття професії за рахунок коштів Фонду освітні послуги отримували 28 осіб з інвалідністю, для фінансування у 2016-2017 навчальному році подали документи 34 особи.

    Відділенням надається безповоротна фінансова допомога на зміцнення матеріально-технічної бази: Крупівський навчально-реабілітаційний центр для дітей з вадами зору безоплатно отримав сенсорну кімнату, ігровий комплекс, навчальне, спортивне реабілітаційне обладнання; територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян Луцької райдержадміністрацій – електротерапевтичні апарати тощо. Відділення Фонду здійснює оплату доставки та ремонту протезно-ортопедичних виробів, компенсаційні виплати інвалідам вартості санаторно-курортного лікування, фінансову підтримку громадських організацій інвалідів тощо.

    Головний спеціаліст управління соціального захисту населення Луцької райдержадміністрації Анатолій Іванюк проінформував присутніх про хід виконання заходів, спрямованих на соціальний захист осіб із інвалідністю та учасників антитерористичної операції.

    Так, станом на 30 листопада 2016 року на території Луцького району проживає 4600 інвалідів, з них як одержувачі допомоги в Управлінні соціального захисту населення зареєстровані 878 осіб. У поточному році санаторно-курортними путівками безкоштовно забезпечено 9 інвалідів війни, в тому числі 5 учасників АТО, а також 22 інвалідів загального захворювання та з дитинства, пройшли психологічну реабілітацію 2 учасники АТО, видано 331 направлення на забезпечення протезно-ортопедичними виробами та засобами реабілітації, 24 – на забезпечення автотранспортом. Протягом січня – листопада 2016 року 13 особам надано статус інваліда війни, членам сімей загиблих військовослужбовців – учасників АТО, які потребують поліпшення житлових умов буде виплачена компенсація на суму 2079801 грн.

    Корисною для учасників круглого столу була інформація Наталії Гузь, начальника відділу обслуговування громадян Луцького району Луцького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області, яка повідомила про умови призначення пенсії по інвалідності, пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю та надання їм послуг Луцьким об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Волинської області. Фахівець Фонду відповіла на питання щодо особливостей нарахування пенсії інвалідам та сплати єдиного соціального внеску для працюючих пенсіонерів.

    Заслухавши доповідь директора Луцької міжрайонної виконавчої дирекції ВОВ Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Любов Денисюк, присутні ознайомились зі змінами в законодавстві про соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності, видами матеріального забезпечення і соціальними послугам застрахованим особам, в т. ч. тим, які мають інвалідність. Так, законодавчо встановлено виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності учасників АТО в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи.

    Заступник директора Луцького районного центру зайнятості Олександр Тимчук продемонстрував присутнім презентацію про проведені протягом січня – вересня 2016 року заходи та послуги, які надавались службою зайнятості безробітним, в тому числі особам з інвалідністю, учасникам антитерористичної операції.

    Одне із питань, яке розглядалось під час засідання круглого столу, це організація громадських робіт як особливого виду тимчасової зайнятості. Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Луцького районного центру зайнятості Вікторія Присяжнюк наголосила, що такі роботи організовуються в інтересах територіальної громади та є додатковим стимулюванням мотивації до праці, матеріальною підтримкою безробітних. Так, у 2016 році громадські роботи організовано Баївською, Боратинською, Буянівською, Веселівською, Гіркополонківською, Городищенською, Заборольською, Лаврівською, Лищенською, Одерадівською, Піддубцівською, Смолигівською, Чаруківською сільськими, Рокинівською селищною радами. Для виконання робіт використано 41,4 тис. грн. з Фонду ЗДССВБ та 41,4 грн. з місцевих бюджетів. Чисельність осіб, залучених до громадських робіт, склала 64 людини. Фахівець служби зайнятості повідомила про розміщення на сайті Луцької райдержадміністрації проекту нормативно-правового акту «Про організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру на 2017 рік».

    Директор центру зайнятості Ірина Овадюк звернулась до присутніх із проханням про позитивне вирішення питання щодо виділення коштів з місцевого бюджету для цього виду суспільно корисних оплачуваних робіт.

    Віталій Пудлік, голова громадської організації «Луцька районна спілка учасників АТО», наголосив на існуванні проблеми неврегульованості питання щодо реалізації пільг для учасників бойових дій, передбачених законодавством, зокрема, щодо виплати матеріальної допомоги.

    Учасники засідання дізналися про позитивний досвід соціального захисту демобілізованих робітників ПАТ «Гнідавський цукровий завод», який озвучила заступник голови спілки роботодавців Луцького району, начальник відділу кадрів товариства Олена Ляшук.

    Директор центру зайнятості Ірина Овадюк висловила занепокоєння щодо існуючої проблеми недостатньо пристосованих для безперешкодного доступу інвалідів внаслідок незручних пандусів житлових будинків, приміщень об’єктів соціальної інфраструктури (закладів охорони здоров’я, соціального захисту та соціального обслуговування, освіти, адміністративних будівель). Актуальним є питання облаштування громадського транспорту для перевезення інвалідів та виділення для їхніх автомобілів місць на автомобільних стоянках. Як зазначила керівник центру зайнятості, у Німеччині створені належні умови для повноцінного життя людей з обмеженими можливостями та фізичними вадами і кожному з нас необхідно проявляти турботу про таку особливу категорію громадян.

    На завершення директор центру зайнятості Ірина Овадюк підвела підсумки заходу і висловила загальну думку учасників круглого столу щодо необхідності розширення можливості отримання людьми з вадами здоров'я освіти, набуття професії, подальшого працевлаштування з метою інтеграції у суспільство, здійснення особистісного саморозвитку та самоствердження.

    Учасники заходу погодились з потребою у таких зустрічах, подякували за надану інформацію.

     

    Луцький районний центр зайнятості

    Переглядів 1155
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua