17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Вівторок, 24 травня 2016 15:03

    У Верховній Раді України відбувся семінар "Реформи сектору оборони та безпеки: виклики та можливості для парламентаріїв та урядовців України"

    Автор
    Оцініть матеріал!
    (1 Голосувати)

    У заході, організованому Європейським центром з безпекових студій ім. Джорджа Маршалла, взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Міністерства оборони, Генерального штабу ЗС України, неурядових організацій, експерти.

    Впродовж трьох днів учасники семінару розглянули питання реформування оборонного сектору, викликів реформі системи оборони України, парламентського нагляду за безпековими інституціями (німецький та естонський досвід), необхідності міжвідомчої взаємодії для успішного реформування.

    Під час семінару розглянуто питання законодавства щодо реформування системи оборони, місце України в геостратегічному середовищі, національна безпека й стратегічна комунікація, питання бюджету оборонної системи для парламентаріїв і держслужбовців.

    Учасники семінару також всебічно розглянули питання співпраці України з НАТО.

    Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, говорячи про роль парламентаріїв у забезпеченні проведення реформи у сфері безпеки і оборони, зазначила: "Ми до кінця самі не можемо сформулювати свої власні потреби. Для того, щоб зрозуміти, що таке реформи в сфері оборони і безпеки, що потрібно реформувати у Збройних Силах, що очікують люди від реформи, я переконана, що цю допомогу, яку ми сьогодні маємо, можна використати набагато ефективніше, і тоді наші запити, які ми будемо робити, вони будуть набагато осмисленіші".

    Заступник Голови Верховної Ради зауважила, що все, що вона чує від Генерального штабу і Міністерства оборони, стосується прогресу і успіху. "Але я знаю про проблеми. Я хочу про них почути для того, щоб знати, де потрібна допомога. Тому мій заклик до нас всіх: щоб ми нарешті навчилися говорити і шукати самі для себе механізми вирішення своїх проблем", - наголосила вона.

    Народний депутат Тарас Пастух звернув увагу на те, що в НАТО йде не Міністерство оборони, а йде країна. На його думку, рівень спілкування потрібно винести за рамки Міністерства оборони, за рамки Генерального штабу, підняти на рівень вищого керівництва держави. Для чого й відбувається цей семінар.

    Т.Пастух, проаналізувавши склад учасників заходу, відзначив, що серед них немає представника Кабінету Міністрів, який мав би відповідати за політику держави стосовно НАТО. Він звернув увагу на те, що в уряді є посада, особа на якій мала би опікуватися цими питаннями, але ця посада вакантна з часу діяльності цього уряду.

    Народний депутат зазначив, що уряд зараз усунутий від цього процесу, в той час, коли він повинен бути залучений до вирішення всіх питань реформування сфери оборони і безпеки. На його думку, можливо, потрібно поставити ширші вимоги для реформування всього сектору безпеки.

    Народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила, що за останні два роки Україна у співпраці з НАТО дійсно пройшла серйозний шлях: від постійного стикання з різними проблемами до напрацювання шляхів їх вирішення, напрацювання конкретних механізмів співпраці. 

    Народний депутат зазначила, що закінчується робота над стратегічними документами і потрібно переходити до їх імплементації у реальну щоденну реформу. На її думку, потрібні іншого типу фахівці, які зараз були б найбільш корисними, також потрібно посилити інститут радників.

    Учасники семінару відзначали, що реформа сектору оборони і безпеки в Україні важлива у тому плані, що Збройні Сили мають відповідати стандартам НАТО. Важливу роль у цьому процесі вони відвели Верховній Раді, яка має допомагати успішному здійсненню реформи. Особлива увагу зверталася на роль комунікації між ключовими гравцями цього процесу.

    Під час семінару також відзначалося, що Верховна Рада має відігравати важливу роль у демократичному нагляді. Учасники семінару висловлювали сподівання на посилення співпраці у цьому напрямі. Зокрема, зазначалося, що вже визначено кілька можливостей, наприклад, Національна річна програма, а також Комітет з питань реформ.

    Учасники також акцентували на важливості вчасно приймати відповідні закони для проведення реформ, на необхідності отримати конкретний результат від проведення реформи у сфері безпеки і оборони.

    http://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/126945.html

    Переглядів 2407
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua