20 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Вівторок, 23 лютого 2016 08:39

    Нові повноваження нотаріусів у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу

    З 01 січня 2016 року набрали чинності нова редакція Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон № 1952-ІV), постанова Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», якою затверджено Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, та нова редакція Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», (далі - Закон № 755-IV)

    Статтею 6 Закону № 1952-ІV та статтею 9 Закону № 755-ІV встановлено вимоги до державного реєстратора нерухомості та бізнесу, серед суб’єктів державної реєстрації нерухомості та бізнесу є також нотаріус.

    При цьому Закон №1952-ІV розмежовує повноваження нотаріуса як державного реєстратора прав на нерухоме майно у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва, так і державного реєстратора без вчинення нотаріальних дій.

    Так, п.5 ст. З Закону № 952-ІV встановлено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться нотаріусами незалежно від місцезнаходження нерухомого майна. Державна реєстрація обтяжень речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

    Законом № 1952-ІV чітко розмежовано строки проведення державної реєстрації прав у результаті вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва та проведення державної реєстрації прав без вчинення нотаріальних дій.

    Так, державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів.

    Державна реєстрація права власності на підприємство, як єдиний майновий комплекс проводиться у строк, що не перевищує 14 робочих днів.

    Державна реєстрація обтяжень речових прав проводиться у строк, що не перевищує 24 години, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви.

    Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії нотаріусом проводиться після завершення такої дії.

    Серед особливостей функцій нотаріусів у сфері державної реєстрації прав необхідно відмітити той факт, що нотаріуси не ведуть реєстраційні справи у паперовій формі.

    Для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права, що міститься у Державному реєстрі прав надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України або в паперовій формі державним реєстратором.

    Згідно Закону № 1952-ІV та Закону № 755-ІV розмір адміністративного збору справляється у відповідному розрахунку від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації.

    Пункт 4 ст.34 Закону № 1952-ІV та пункт 6 ст.36 Закону №755-ІУ передбачають категорії осіб, які звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

    Зазначеними законами встановлено особливий порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу. У зв’язку з цим було прийнято Постанову Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1128, якою затверджений Порядок розгляду скарг у сфері державної реєстрації і визначено процедуру розгляду відповідно до Законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації, територіального органу Мін’юсту, що здійснюється Мін’юстом та його територіальними органами.

     

                                                                                                      Луцьке районне управління юстиції

    Переглядів 1408
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua