20 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    П'ятниця, 25 грудня 2015 15:01

    Впровадження економічних реформ в Україні

    Впровадження економічних реформ - є запорукою успішного, а в подальшому сталого, розвитку країни.

    Дерегуляція та розвиток підприємництва.

    Для прискорення процесу дерегуляції та розвитку підприємництва в вересні 2015 року за допомогою донорів Міністерством економіки створено Офіс ефективного регулювання (BRDO), який складається з фахових юристів та економістів, а також затверджено концепцію його функціонування.

    Крім того, МЕРТ утворив Цільову команду реформ (ЦКР) з Дерегуляції, що поєднує ключових стейкхолдерів: міністерства, парламентські фракції, бізнес та громадське суспільство. Ключовою ціллю ЦКР є практична допомога в координації реформи, а також просування ініціатив з дерегуляції.

    Додатково МЕРТ ініціював прийняття змін до Регламенту КМУ, що істотно скорочує процедуру погодження дерегуляційних ініціатив. Це започатковує другий етап реформи Дерегуляції.

    Між тим йде виконання Плану дій щодо дерегуляції господарської діяльності та спрощення регуляторної бази.

    Позитивними факторами є висока готовність пунктів, що стосуються Реформи контролюючих органів. В аналогічній ситуації пакет законопроектів щодо реформи Антимонопольного комітету, скасування ліцензій та дозволів. Ще 2 законопроекти щодо реформування системи адміністративних послуг .

    Дуже активна та продуктивна робота ведеться у сфері технічного регулювання: підготовлена законодавча база та інфраструктура, активно розробляються технічні регламенти (89% від плану на 2015), національний орган з аккредитації отримав останній рівень визнання з боку ЄС. Це все є передумовами підписання угоди АСАА про взаємне визнання систем технічного регулювання.

    Децентралізація.

    Що стосується процесу децентралізації, затверджено основний національний концептуальний документ у сфері реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади — Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

    Фактично зроблені дуже важливі перші кроки децентралізації — бюджетна та податкова децентралізація, результатом впровадження яких за перше півріччя є збільшення доходів в місцеві бюджети.

    Також прийнято Закони «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та «Про співробітництво територіальних громад», які нададуть змогу громадам стати багатшими та впливати на добробут свого середовища.

    Обласними та районними адміністраціями, за підтримки офісів реформ,  та при активній участі громад розроблено Перспективні плани територій об’єднаних громад. В районі створена Смолигівська територіальна громада.

    Але, для повноцінної реалізації реформи децентралізації сьогодні вкрай необхідно завершити формування необхідного законодавчого підґрунтя, а саме схвалити зміни до Конституції України та прийняти нові закони про місцеве самоврядування, про адміністративно-територіальний устрій, про вибори до місцевих рад та ще цілу низку галузевих законів.

    Однак, ключем до фактичної реалізації реформи має бути відмінний рівень комунікації, взаємодія з усіма заінтересованими сторонами та громадськістю.

    Податкова система.

    Розроблено низку законопроектів щодо удосконалення податкового адміністрування.

    Прийнято ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (запроваджено електронну систему адміністрування ПДВ, переглянуто критерії дляавтоматичного відшкодування ПДВ), обговорюються різні моделі податкових реформ на прикладі європейського досвіду.

    На Національній раді реформ презентовано Податкову модель, яка була розроблена по результатах проведення комунікаційних платформ.

    Розроблено Стратегію щодо перегляду діючих Конвенцій про уникнення подвійного оподаткування з метою приведення у відповідність модельній конвенції ОЕСР. Розпочато процедуру перегляду з окремими країнами.

    Спрощено систему адміністрування при використанні платниками податків реєстраторів розрахункових операцій.

    Удосконалено законодавство щодо контролю за трансфертним ціноутворенням, приведено у відповідають до принципів ОЕСР (OECD).

    Енергетика.

    Вугільна галузь: базові закони щодо держпідтримки та функціонування вугільного ринку не розроблені.

    Електроенергетика: базовий законопроект про ринок електричної енергії розроблено.

    Нафтогазова галузь: спостерігається затримка у розробці нової моделі оподаткування видобутку вуглеводнів.

    Енергоефективність: спостерігається затримка із затвердженням Нацплану дій з енергоефективності та створення Фонду енергоефективності.

    Сільське господарство.

    Розрозбляється єдина комплексна стратегія розвитку АПК до 2015- 2020 року. До написання стратегії залученно міжнародних єкспертів.

    Розроблено ряд законопроектів по дереруляції та безпечності харчових продуктів.

    Розпочато процес перевірки державних підприємств та їх роздердержавлення.

    Започаткували відбір керівників на державні підприєвства виключно за конкурсною основою.

    Фінансовий сектор.

    Досягнута макроекономічна стабілізація. Сформовані міжнародні рзерви, знижено облікову ставку та сповільнено темпи інфляції.

    Відбувається очищення та оздоровлення фінансового сектору. Прийняті закони щодо збільшення вимог до капіталу банків, посилення корпоративного управління в банках, захисту прав інвесторів, сприяння капіталізації та реструктуризації банків, посилення відповідальності пов’язаних із банком осіб, тощо. Розроблені та впроваджені відповідні підзаконні акти.

    Завершено перший етап рекапіталізації банківської системи. Проведене діагностичне обстеження найбільших банків. Частина банків виконали плани рекапіталізації, інші - були виведені з ринку.

    Відбувається реорганізація НБУ з посиленням ролі ключових регуляторних функцій. Створені та почали працювати комітети фінансової стабільності та монетарної політики. Набули чинності закони про посилення фінансової незалежності та інституційної спроможності НБУ.

    Внесено на розгляд законопроект щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій, який є джерелом довгострокового ресурсу для фінансової системи.

    Регуляторами фінансового сектору з залученням професійного суспільства розроблена Комплексна програма розвитку фінансового сектору України до 2020 року, реалізація якої розпочалась у проектних групах відповідно до стандартів управління проектами.

    Державні закупівлі.

    Зміни до дерегуляційного / антикорупційного закону у сфері державних закупівель прийнято.

    Проект Закону про нову систему публічних закупівель розроблено, відбувається підготовка до громадського обговорення.

    Процес приєднання до Угоди СОТ про державні закупівлі розпочато.

    Відпрацьовується питання щодо еалізації завдань з електронізації державних закупівель.

    Технічне регулювання.

    Проект «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом» розпочато з метою надати підтримку українським органам державної влади у модернізації системи технічного регулювання нехарчової продукції України та її привести її у відповідність до європейської системи задля впровадження змін, покликаних відкрити ринок ЄС для української продукції. 

    Начальник відділу                                                                                         Т.СІГУА

    Переглядів 1588 Останнє редагування П'ятниця, 25 грудня 2015 15:05
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua