19 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    П'ятниця, 03 липня 2015 14:29

    Встановлення місця відкриття спадщини в світлі набуття чинності Законом України від 12.02.2015 № 189-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права на спадкування»

    Політично-військові реалії сьогодення негативно вплинули на цивільно-правові відносини в цілому та на спадкові відносини зокрема, а саме породили проблеми у здійсненні і захисті спадкових прав, оформлення спадкового правонаступництва. Анексія Криму, проведення військових дій на території Донецької та Луганської областей спричинили утворення у складі України територій, які не контролюються повною мірою державною владою України, тому очевидною є проблема встановлення місця відкриття спадщини і оформлення спадкових прав та дії норм законодавства про спадкування на вказаних територіях.

    Правове значення місця відкриття спадщини полягає у тому, що за місцем відкриття спадщини подаються заяви про прийняття спадщини та про відмову від прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1273 Цивільного кодексу України), заводиться спадкова справа, на підставі поданих заяв визначається коло спадкоємців, видається свідоцтво про право на спадщину; за місцем відкриття спадщини суд визнає спадщину відумерлою (ст.1277 Цивільного кодексу України); за місцем відкриття спадщини вживаються заходи щодо охорони спадкового майна (ст. 1283 Цивільного кодексу України); визначається територіальна підсудність у спадкових спорах за позовами кредиторів до прийняття спадщини спадкоємцями (ч.3 ст.114 Цивільного процесуального кодексу України).

    Місцем відкриття спадщини визнається останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна (ч.1, ч.2 ст.1221 Цивільного кодексу України).

    Згідно із Законом України від 12.02.2015 № 189-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права на спадкування», який набрав чинності 04 березня 2015 pоку, статтю 1221 Цивільного кодексу України було доповнено частиною 3, відповідно до якої в особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

    Такі особливі випадки визначеніст. 91 Закону України від 02.09.2014 № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» та ст. 111 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207- VII, в яких передбачено, що якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія або населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, або якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на тимчасово окупованій території або населеному пункті, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

    Таким чином, при наявності вищезазначених умов місцем відкриття спадщини визнається місце подання першої заяви в установленому законом порядку будь-якому нотаріусу на всій території України. Відповідно до п. п. 2.1 п. 2 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України спадкова справа заводиться нотаріусом на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про відкликання заяви про прийняття спадщини або про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

    Слід також зазначити, що в перелік територій, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затверджений Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» із змінами та доповненнями згідно із розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 18.02.2015 № 128-р, від 05.05.2015 № 428-р., який є необхідним для перевірки дотримання умов, на підставі яких місце відкриття спадщини  визначається на підставі ч. 3 ст. 1221 Цивільного кодексу України, а саме чи відноситься населений пункт, де мало останнє місце проживання спадкодавця, або якщо місце проживання спадкодавця невідоме, чи знаходиться нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна на територіях визначених вказаним розпорядженням.

    Сьогодні непоодинокими є випадки пропущення строку для прийняття спадщини, яка відкрилася на неконтрольованих територіях з причин, що є більш ніж об’єктивними. В цьому разі спадкоємцям слід звернутися до нотаріуса для заведення спадкової справи, після чого вирішити питання ви-значення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК, оскільки це перешкоджає оформленню спадкових прав. Підстави для відмови у заведенні спадкової справи у нотаріуса відсутні.

    Державний нотаріус                                                       С.М. Трохимчук

    Переглядів 5428
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua