18 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Четвер, 25 вересня 2014 14:56

    Державна політика у сфері реабілітації інвалідів

                Для більшості з нас, людей цілком здорових і незалежних, проблеми інвалідів здаються досить далекими і чужими, недостатньо актуальними. Відбувається це тому, що ті можливості і блага, які людині з специфічними потребами даються з великими зусиллями, часом недосяжні, в житті повноцінна особистість сприймає як належне, не надає їм особливого значення. Ми звикли бачити, чути, ходити, займатися улюбленими справами, зовсім не розуміючи того, що поряд існують і хочуть жити повноцінним життям тисячі людей з фізичними, сенсорними відхиленнями, а вони  багатьох речей просто позбавлені.

    Інвалідність – явище соціальне, і кожна держава відповідно до рівня свого розвитку, пріорітетів та можливостей формує соціальну та економічну політику щодо осіб з фізичними або розумовими вадами. Звичайно, масштаб інвалідності залежить від ряду факторів, таких, як здоров’я нації, розвиток системи охорони здоров’я, соціально-економічне зростання, стан екологічної культури, історичні та політичні причини, зокрема, участь у війнах та військових конфліктах тощо.

    Здоров’я людини, відображаючи специфіку її життєдіяльності, є продуктом складних біологічних, економічних, політичних і соціальних процесів, які відбуваються в суспільстві.

    Різниця між захворюваністю та інвалідністю полягає у тому, що інвалідність відображає не тільки стан здоров’я, але й дає уявлення про необхідні обсяги соціального захисту державою осіб з ускладненням хронічних захворювань,   наслідками  травм,   уродженими   вадами.   Хвора  людина   стає інвалідом  тоді,  коли   функціональні   порушення   призводять  до   обмеження   життєдіяльності,    соціальної    недостатності   (дезадаптації)    і  потреби у соціальному захисті.

    Рівень здоров’я нації – чи не основний показник розвитку суспільства та держави. Здоров’я населення – найбільш яскравий і всеохоплюючий показник умов життя. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає здоров’я як «стан повного фізичного, духовного ( психологічного) і соціального благополуччя, а не тільки як відсутність хвороб і інвалідність». Зв’язок між соціально-економічним розвитком суспільства, розвиненою державою і здоров’ям населення встановлений дуже давно. Лише здорове суспільство здатне побудувати «здорову державу».

    Здоров’я населення – це першочергове  завдання держави і має бути основою державної політики. Невміння вирішувати цю проблему робить будь-який уряд непрофесійним і аморальним. Здорова нація – це культурна нація, це високий рівень виробництва праці, економіки і обороноздатності самої держави.

    Саме тому держава повинна вживати заходів для зменшення інвалідності, створювати належні умови життєдіяльності осіб з обмеженими можливостями.

    Згідно   зі  ст.  4  Закону  України  «Про  основи  соціальної  захищеності інвалідів в Україні» діяльність держави щодо інвалідів виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціально-побутових і соціально-психологічних умов для задоволення їх потреб у відновленні здоров’я, матеріальному забезпеченні, посильній трудовій та громадській діяльності. Соціальний захист  інвалідів з боку  держави полягає у наданні грошової допомоги, засобів пересування, протезування, орієнтації і сприйняття інформації, пристосованого житла, у встановленні опіки або стороннього догляду,  а також  пристосуванні  забудови  населених  пунктів, громадського транспорту, засобів комунікацій і зв’язку до особливостей інвалідів.

    Політика держави щодо  соціального  захисту  інвалідів базується на  таких принципах:

                1.  Принцип   верховенства   закону  полягає  у   тому,  що  регулювання соціального захисту інвалідів здійснюється законодавством України.

                2. Принцип юридичної рівності й недискримінації полягає у рівності перед законом усіх інвалідів, крім випадків, коли їх обмеження передбачене законодавством України щодо їх дієздатності; у забороні будь-яких дій, результатом яких є обмеження прав і дискримінація інвалідів, крім випадків, коли обмеження  прав передбачено  чинним  законодавством; недопустимості обмеження дієздатності інваліда без судового рішення.

                3. Принцип захисту інтересів полягає  у тому, що Україна як держава: забезпечує рівні з усіма іншими громадянами можливості інвалідам у реалізації громадянських, економічних, політичних та інших прав і свобод, передбачених чинним законодавством; створює умови для надання інвалідам адресної грошової допомоги та можливості для проходження індивідуального санаторно-курортного лікування; забезпечує інвалідів необхідними засобами орієнтації та сприйняття інформації, протезування, пересування, в тому числі транспортними засобами; частково компенсує витрати інвалідів на ремонт транспортних засобів; створює необхідні умови для працевлаштування інвалідів, їх освіти, професійної підготовки та соціально-трудової реабілітації.

                Основними    напрямами    соціальної    політики    стосовно    інвалідів   є:    1) профілактика  інвалідності  як  система  державних   заходів  з  попередження  інвалідності;   2)  медико-соціальна   експертиза,     що    базується     на    нових  визначеннях інвалідності; 3)  реабілітація інвалідів,  спрямована  на поновлення  здоров’я  і   особистого  статусу  інваліда,  професійних   і   соціальних  зв’язків;  4)   соціальне    обслуговування   інвалідів,   що   передбачає   вдосконалення   і  розвиток  нових  форм  допомоги і видів послуг;  5)   створення    безбар’єрного    середовища,    що    забезпечує   нормальну життєдіяльність  інвалідам  у різних сферах перебування .

                Крім того державна політика України у сфері реабілітації інвалідів:

    - забезпечує  координованість  системи реабілітації, що реалізується через своєчасність,   безперервність   та   комплексність   відновлювальних   заходів   і методик, а також доступність технічних  та інших засобів реабілітації й  виробів медичного призначення, реабілітаційних послуг; відповідність їх змісту, рівня та обсягу фізичним, розумовим, психічним можливостям і стану здоров’я інваліда, дитини-інваліда;

                - регламентує правові, економічні, соціальні умови надання інвалідам, дітям-інвалідам реабілітаційних послуг з урахуванням їхніх функціональних можливостей; потреби у виробах медичного призначення, технічних та інших засобах реабілітації;

                - гарантує матеріально-технічне, фінансове, кадрове і наукове забезпечення системи реабілітації;

                - визначає умови для відновлення або здобуття трудових навичок, отримання освіти, професійної перепідготовки і працевлаштування з урахуванням функціональних можливостей осіб з інвалідністю, сприяння виробничій  діяльності  підприємств  та  організацій  громадських організацій інвалідів;

                - забезпечує реабілітаційним установам незалежно від їх відомчого підпорядкування, типу і форми власності рівні умови для здійснення реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів;

                - формулює вимоги до об’єктів соціальної інфраструктури та інформації для створення безперешкодного доступу до них  інвалідів шляхом усунення природних, комунікаційних і архітектурних перешкод;

                - сприяє участі громадських організацій, у тому числі громадських організацій  інвалідів, у формуванні  й  реабілітації  державної  політики у цій сфері.

                Реалізація     державної      політики      у      сфері     реабілітації   інвалідів покладається на органи  виконавчої влади  та органи місцевого самоврядування, які   у   співпраці   та   партнерстві   з    громадськими   організаціями    інвалідів забезпечують розробку і виконання програм для запобігання виникненню інвалідності, компенсації вад і розладів функцій організму особи, створення умов для їх усунення шляхом медичної, психолого-педагогічної, психологічної, фізичної,     професійної,      трудової,      фізкультурно-спортивної,    соціальної реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів.

                 За  допомогою  законодавства  втілюється  у  життя  соціальна політика держави. Основною метою законодавства, що стосується осіб, які мають інвалідність, є, за можливості, найбільш повна соціальна й економічна інтеграція інвалідів у сім’ю, колектив, суспільство. Законодавство має враховувати критерії інвалідності, які постійно змінюються, умови роботи й життя. До таких змін відносять досягнення медицини, ліквідація хвороб, що призвели до інвалідності, роль сім’ї, економічні умови, нова технологія, досягнутий суспільством прогрес у розумінні статусу інвалідів.

                Важливими складовими державної політики у сфері реабілітації інвалідів є державні соціальні нормативи у сфері реабілітації та державних типових програм реабілітації інвалідів. Державні соціальні нормативи у сфері реабілітації інвалідів встановлюють вимоги до змісту та обсягу реабілітаційних заходів з відновлення та компенсації обмежених функціональних можливостей інваліда з урахуванням оцінки стану його здоров’я щодо здатності до самообслуговування, самостійного пересування, спілкування, контролювання своєї поведінки, навчання і зайняття трудовою діяльністю.

    З метою реалізації державної політики була розроблена Державна типова програма реабілітації інвалідів, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006 року № 1686.

    Державна    типова    програма    реабілітації     інвалідів     спрямована    на забезпечення системного підходу до організації реабілітації і наступності в проведенні багатопрофільних реабілітаційних заходів, запровадження державних  реабілітаційних  стандартів   і   установлення   контролю  за   якістю реабілітаційних послуг.

                Метою   Програми    є    визначення    гарантованих   державою   переліків реабілітаційних   послуг,   технічних   та   інших  засобів    реабілітації,   виробів медичного призначення, що надаються інваліду чи дитині-інваліду з урахуванням фактичних потреб залежно від віку, статі, виду захворювання (каліцтва) безоплатно або на пільгових умовах.

    Для досягнення мети Програми необхідно забезпечити виконання таких завдань:  реалізація інвалідами їх конституційних прав;  проведення державної політики у сфері реабілітації інвалідів, сприяння їх широкій інтеграції у суспільство; системний підхід до організації реабілітації інвалідів;  послідовність і наступність у проведенні багатопрофільних реабілітаційних заходів; контроль за якістю послуг з медичної, психолого-педагогічної, фізичної, професійної, трудової, фізкультурно-спортивної, побутової і соціальної реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення.

          

    Головний спеціаліст Луцького районного управління юстиції – Інна Кирилюк

    Переглядів 5055
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua