17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    П'ятниця, 01 серпня 2014 11:41

    Правове регулювання усиновлення

                   Питання усиновлення є актуальним для обмеженого кола осіб. Можливо, це є причиною виникнення казусів, як при поданні заяв про усиновлення так і винесення відповідних рішень судами. Спробую висвітлити поняття, порядок, коло суб’єктів усиновлення, їх права і обов’язки, а також правові наслідки усиновлення.

                   Усиновлення – це, свого роду, прийняття усиновлювачем у свою сім'ю  особи на  правах  дочки чи сина.

                   Усиновленою, як правило, може бути дитина. У виняткових  випадках суд може постановити рішення про усиновлення повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування. У цьому  разі  суд  бере до уваги сімейний стан усиновлювача, зокрема відсутність у нього своїх дітей, та інші  обставини, що мають істотне значення. Дитина, покинута в  пологовому  будинку,  іншому  закладі охорони  здоров'я або яку відмовилися забрати з них батьки,  інші родичі, може бути усиновлена після  досягнення  нею  двомісячного віку. Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати  та  сестри,   вони  не  можуть  бути  роз'єднані при  їх усиновленні. За наявності обставин,  що мають  істотне  значення, суд за згодою органу опіки та  піклування може постановити рішення про усиновлення когось із них або усиновлення їх різними особами.

                   Усиновлювачем  дитини  може бути дієздатна особа віком не молодша  двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем  може бути особа,  що старша за дитину,  яку вона  бажає  усиновити, не менш як на п'ятнадцять років. Різниця у віці  між  усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п'ять років. Усиновлювачами   можуть  бути  подружжя,  особи, які   проживають однією сім'єю. Усиновлювачами не можуть бути особи однієї статі. Якщо дитина має лише матір,  вона не може бути  усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Якщо дитина  має  лише  батька,  вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Якщо такі  особи   проживають   однією   сім'єю,   суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини.

                   Не можуть бути усиновлювачами особи, які: обмежені у дієздатності; визнані недієздатними; позбавлені  батьківських  прав,  якщо  ці  права  не були поновлені; були усиновлювачами  (опікунами,    піклувальниками, прийомними  батьками,  батьками-вихователями)  іншої  дитини,  але усиновлення  було  скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку,  піклування чи  діяльність  прийомної  сім'ї  або  дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;
    перебувають    на    обліку    або    на    лікуванні    у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не  мають  постійного  місця  проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на   хвороби,   перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров'я України;  є іноземцями,  які не перебувають у шлюбі,  крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; були  засуджені за злочини проти життя і здоров'я,  волі, честі та гідності,  статевої свободи  та  статевої  недоторканості особи,   проти   громадської   безпеки,  громадського  порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів,  психотропних речовин.

                   Облік осіб,  які  бажають  усиновити дитину, ведеться відділами та управліннями виконавчих комітетів міських, районних у містах рад,  на які покладається безпосереднє ведення справ  щодо опіки  та піклування.

                   Для  усиновлення  дитини  потрібна  її  згода,  якщо вона досягла  такого  віку  та  рівня  розвитку,  що може її висловити, а також згода батьків дитини. Усиновлення дитини провадиться  без  згоди  батьків,  якщо вони: невідомі; визнані безвісно відсутніми; визнані недієздатними; позбавлені  батьківських  прав  щодо   дитини,   яка усиновлюється. Усиновлення  дитини  може   бути   проведено   без   згоди повнолітніх  батьків,  якщо  судом буде встановлено,  що вони,  не проживаючи з дитиною понад шість місяців без поважних  причин,  не проявляють  щодо  неї  батьківської  турботи та піклування, не виховують та не утримують її.

                   На усиновлення дитини одним із подружжя потрібна  письмова
    згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально. На усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони  здоров'я  або  навчальному  закладі,  потрібна письмова згода цього закладу.

                   Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. При дотриманні  всіх  умов, зокрема, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. Дитина,  яка усиновлена,  має право на  таємницю,  в  тому числі і від неї самої, факту її усиновлення. Особа, яка була усиновлена, має право після досягнення нею чотирнадцяти років на одержання інформації щодо свого усиновлення.

                   Особа,  яка подала заяву  про  усиновлення,  може  виявити бажання  змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості  про  місце народження  та  дату  народження  дитини,  якщо  це  відповідає її інтересам. Якщо усиновлювачами є одночасно жінка та  чоловік  і  якщо вони  записуються батьками дитини,  відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.  За заявою усиновлювачів може бути змінено  ім'я  дитини.  Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім'ї усиновлювачів і звикла до нового імені. Якщо усиновлювач записується  батьком  дитини,  відповідно змінюється по батькові дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа,  її прізвище, ім'я та по батькові можуть бути змінені у зв'язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи. Також допускається зміна дати державної реєстрації  народження. Законодавством встановлено вичерпний перелік  даних актового запису, які можуть бути змінені за рішенням суду про усиновлення. Про  зміни, які необхідно внести, суд зазначає у рішенні. На підставі  рішення суду про усиновлення в актовий запис про  народження  дитини або повнолітньої особи, орган державної  реєстрації  актів  цивільного  стану вносить відповідні зміни  і  видає  нове  свідоцтво  про народження з урахуванням цих змін. Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

                   З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті  та майнові права і обов'язки між батьками та особою,  яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов'язки  між  особою,  яка  усиновлена  (а  в майбутньому  -  між  її  дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням.

                   Орган опіки та піклування здійснює нагляд за дотриманням прав дітей, які усиновлені і проживають в Україні.

     

                   Питання  усиновлення в Україні на законодавчому рівні врегульовані Сімейним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України (ст. 255), Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 396/5.

     
    Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану
    реєстраційної служби Луцького районного управління юстиції                   Г.М. Літвін
    Переглядів 2898 Останнє редагування П'ятниця, 01 серпня 2014 11:46
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua