19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Четвер, 11 квітня 2019 11:26

    Донеччина – лідер за обсягом експорту до країн ЄС, – Іванна Климпуш-Цинцадзе у Маріуполі

    Частка експорту з Донецької області до країн Європейського Союзу із 48,6% у 2017 році зросла торік до 50,4%. Такий показник є одним із найвищих в Україні. Про це під час конференції «Євроінтеграція у Донецькому регіоні: можливість чи вже реальність?» у Маріуполі заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

    «Як не парадоксально, попри гуманітарні, екологічні та безпекові виклики, від яких потерпає Донеччина, регіону вдається займати лідируючі позиції за обсягом експорту до ЄС. Це передовсім є ознакою того, що євроінтеграційні процеси прифронтового краю за своїми масштабами не поступаються іншим областям», – наголосила Віце-прем’єр-міністр. За її словами, таких результатів вдалося досягти, зокрема, за рахунок конкурентної та затребуваної продукції, модернізації підприємств області й отримання передового досвіду міжнародних партнерів.

    Окрім того, Віце-прем’єр-міністр зазначила, що нині в області реалізується кредитна програма Європейського інвестиційного банку для відновлення України, яка спрямована на подолання наслідків агресії Росії у Східній Україні. «Наразі затверджено до реалізації 146 проектів загальною вартістю понад два мільярди гривень. Здебільшого це проекти для вирішення потреб внутрішньо переміщених осіб, відновлення житла, адміністративних будівель, закладів освіти, охорони здоров’я та іншої соціальної інфраструктури», – поінформувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

    Та європейська інтеграція – це не лише про бізнес, зауважила Віце-прем’єр-міністр. Це також широкі можливості для розвитку науки і освіти, зокрема, у рамках проектів Еразмус+ та Горизонт 2020, до яких також залучена і  Донеччина.

    Також представниця Уряду зазначила, що саме «живі» приклади переваг євроінтеграції здатні рухати нас до мети. Адже вони ущент розбивають міфи про нашу неспроможність, лікують «радянський параліч» особистої відповідальності людини, надихають не боятися змінювати своє життя вже, не чекаючи запрошень «в гості» від Євросоюзу. «Нам треба рівнятися на успіх і допомагати одне одному ставати кращими: краще вчитися, краще працювати, краще урядувати, дотримуватися правил і процедур», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

    Своєю чергою заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Стокоз зазначив, що євроінтеграція для Донецької області сьогодні стала реальністю. Зокрема, в області діють кілька програм підтримки малого бізнесу. «Практично всі наші підприємці, які починали нову справу, їздили до ЄС переймати досвід ведення бізнесу за програмами обміну. Там вони зрозуміли, куди саме рухається Україна», – зауважив Ігор Стокоз.

    За його словами, в області працює багато європейських і міжнародних агенцій, які допомагають долати наслідки збройної агресії РФ. Саме для Маріуполя наочним  прикладом співпраці з ЄС є той факт, що  голова ОДА та міський голова Маріуполя перебувають зараз у Франції з приводу підписання угоди про співпрацю на 65 млн євро, яка дозволить підвищити якість води для міста і найближчих населених пунктів. 

    Ще одним прикладом співпраці, за словами Ігоря Стокоза, є те, що нещодавно Донеччина отримала 1 млн євро від Литовської Республіки на ремонт однієї з шкіл Авдіївки.

    «Було підписано тристоронню угоду між керівництвом Литовської республіки, МЗС України і МОН України, і цей процес почав рухатися. Сподіваємось, уже з 1 вересня діти підуть у нову школу», – підсумував Ігор Стокоз.

    Перший заступник директора Центру «Нова Європа» Сергій Солодкий презентував  дослідження про те, що для українців означає Європейський Союз та чи відчувають вони зміни, пов’язані з процесами європейської інтеграції в Україні. Згідно з ним 54% українців погодилися з необхідністю продовження євроінтеграційних процесів в Україні.

    «Зокрема, на сході України з цим погоджуються трохи більше 30%. На питання, чи відчувають українці на собі позитивний ефект зближення України з ЄС, 64% українців відповіли негативно і лише 18,4%  – позитивно. Якщо досліджувати ситуацію в розрізі регіонів, то на сході 77% не відчувають позитивного ефекту, 9% відчувають», – зазначив Сергій Солодкий.

    Він додав, що на місцевому рівні у «позитивний ефект» люди вкладають такі поняття, як безвізовий режим, можливості працювати за кордоном (хоча чинні домовленості з ЄС цього не передбачають), поліпшення транспортної інфраструктури, експорт продукції місцевого виробника до ЄС та той факт, що громада сама може активніше дбати про вирішення проблем, не чекаючи, що це зробить держава. Загалом же абсолютна більшість людей вважає, що Україні слід і далі рухатися європейським шляхом, оскільки це потрібно в першу чергу Україні, а не Європейському Союзу.

    Заступник міського голови м. Маріуполь Михайло Івченко зазначив, що за статистикою у контексті євроінтеграції для понад 20% громадян важливо, щоб місцева влада демонструвала прозорість та підзвітність. За рейтингом Transparency International Ukraine Маріуполь посідає друге місце з прозорості самоврядування. «Ми чітко розуміємо, навіщо потрібна прозорість. Це необхідно, щоб громадськість та інвестори довіряли владі, і, як результат, суспільство підтримуватиме Уряд, а інвестори вкладатимуть кошти в регіон», – наголосив заступник маріупольського міського голови.

    Керівник Маріупольського офісу Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» Артем Вівдич розповів, чим займається проект і як може сприяти європейській інтеграції в Донецькому регіоні. За його словами, головний виклик для людей, які тут проживають – це віра у регіон і бажання залишатися тут жити, вчити дітей та розвивати бізнес.

    Головна мета проекту на 5 років – допомогти людям у самореалізації у Донецькій області, щоб самозайнятість населення зростала, підприємці, які починають тут бізнес, стали соціально і економічно активними. Для цього проект працює у кількох напрямках. За словами Артема Вівдича, це як допомога у вигляді грантів для відновлення інфраструктури, так і бізнес-середовище, які були зруйновані внаслідок війни. «Мова йде не тільки про матеріальну допомогу, а й про кадрові спроможності», – зазначив він.

    В конференції також взяли участь директор ПП «Markissa» Галина Ясенева, заступник директора з якості ТОВ «Український мед» Кирило Кірсанов, віце-президент Донецької торгово-промислової палати  Олена Політик, проректор з міжнародних зв’язків Маріупольського державного університету Микола Трофименко, студенти, підприємці та активісти регіону.

    Довідково

    Мета інформаційної кампанії «Євроінтеграція: сила можливостей» – роз’яснення та популяризація практичних переваг і можливостей, які вже мають або невдовзі отримуватимуть українці від євроінтеграційного курсу України.

    Інформаційна кампанія «Євроінтеграція: сила можливостей» реалізується Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за підтримки громадської спілки «Фонд підтримки реформ в Україні» та Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) в межах проекту «Підвищення обізнаності про вплив Угоди про Асоціацію з ЄС» та Проекту ЄС Association4U. Детальніше – eu-ua.org/syla-mozhlyvostei.

    Регіональну конференцію «Євроінтеграція у Донецькому регіоні: можливість чи вже реальність?» організовано Центром «Нова Європа». Захід відбувся в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Захід є винятковою відповідальністю Pact та Центру «Нова Європа» i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або Уряду США.

    Служба Віце-прем'єр-міністра України

    Переглядів 13765
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua