20 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Понеділок, 09 жовтня 2017 14:18

    Уже в жовтні волиняни отримують перераховану пенсію

    Днями український парламент ухвалив пенсійну реформу. Тож незабаром розпочнеться її масштабне впровадження. Саме про це говорили під час наради під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана 5 жовтня 2017 року, у якій в режимі відеоселектору взяв участь голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

    Як відзначив Прем’єр-міністр України, метою реформи є створення справедливої пенсійної системи. Однак, цьому передуватиме проведення колосальної роботи на місцях, тож важливо не втрачати жодної хвилини.

    – Зараз ми переходимо до практичної частини впровадження і це достатньо масштабна реформа, яку потрібно впровадити у стислі терміни. Необхідно, щоби кожен пенсіонер абсолютно системно отримав перерахунок і вже у жовтні пенсію було вже підвищено. Тому я просив би реалізувати роботу з великою шаною та повагою до українських пенсіонерів, повідомити кожного про розмір пенсії, про розмір підвищення пенсії, відповідним чином зробити усі розрахунки і перерахунки коштів з жовтня місяця за жовтень для того, щоб вже цього місяця кожна людина отримала відповідне підвищення пенсії. Ми вводимо автоматичне підвищення пенсій з індексацією кожного року. Це буде справедлива система, яка ліквідує «зрівнялівку», яка віддає належне «людині праці», – наголосив Володимир Гройсман.

    Тому, на переконання Володимира Борисовича, дуже важливо, аби етап розрахунку і перерахунки пройшов максимально якісно і швидко, без будь-яких додаткових вимог до пенсіонерів. Тут слід додати, що мінімальна пенсія з 1 жовтня 2017 року становитиме 1452 грн.

    Власне про сам процес перерахунку розповів міністр соціальної політики України Андрій Рева. Так, важливим моментом реформи є те, що перерахунки здійснюватимуть автоматично без особистих звернень пенсіонерів.

    – З 1 жовтня 2017 року перерахують та осучаснять усі раніше призначені пенсії за єдиними правилами розрахунку, незалежно від того, в якому році призначили пенсію,  та за матеріалами пенсійних справ з використанням: перше – єдиного показника середньої заробітної плати за останні три роки, тобто 2014-2016 роки, в розмірі 3764 гривні 40 копійок, друге – показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на 1 грудня 2017 року і збільшеного на 79 гривень в суму 1452 гривні. Усі перерахунки пенсії проведуть без особистих звернень пенсіонерів, – відзначив Андрій Рева.

    Ще одне важливе рішення – це запровадження постійної щорічної індексації перерахунку пенсії. За словами міністра соціальної політики, щорічна опосередкована індексація пенсії з 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення перерахунку середньої заробітної плати, з якої обчислено пенсію, на 50 відсотків зростання середньої зарплати за три попередні роки, та на 50 відсотків зростання індексу споживчих цін за попередній рік. У 2019-2020 роках  показник середньої заробітної плати доходу України, з якої сплачено страхові внески, і які застосовуються до перерахунку пенсій, збільшуються на коефіцієнт, що відповідає 50-ти відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік, та 50 відсотків показника зростання середньої заробітної плати доходу України, з якої сплачено страхові внески за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення. Тобто мова йде про те, що два роки – 2019 та 2020 до уваги братиметься 50 відсотків зростання заробітної плати за попередній рік , а з 2021 – за три попередні роки. Це забезпечить щорічний перерахунок пенсій для людей, які раніше вийшли на пенсію.

    – Цим важливим рішенням ми посилюємо роль страхового стажу для визначення права на пенсію. Ми не підвищуємо пенсійний вік, а залишаємо право для тих, хто сумлінно працював і набув необхідного страхового стажу, вийти на пенсію при досягненні 60-ти років. При цьому посилюються страхові основи системи, встановлюються більші вимоги до страхового стажу і закріплюється можливість з січня 2018-го року виходити на пенсію тим, хто відпрацював та сплачував внески 25 і більше років при досягненні 60-річного віку. В той же час людина, яка не працювала, або працювала на себе і не сплачувала страхові внески, не буде більше отримувати пенсію за рахунок інших і вийде на пенсію пізніше. Ми пропонуємо залишити мінімальний страховий стаж для пенсії на рівні 15 років. До речі, це є наші міжнародні зобов’язання, – поінформував Андрій Рева.

    Окрім цього, скасовується обмеження виплати для пенсіонерів, які працюють. Пенсіонер, який заробив пенсію, з 1 жовтня 2017 року буде отримувати її в повному обсязі, продовжуючи сплачувати внески до Пенсійного фонду та податки до Державного бюджету. При цьому, пенсія оподатковавутись не буде.

    Таким чином, як відзначив міністр соціальної політики України, комплекс прийнятих змін спрямований на побудову та зміцнення справедливої страхової  та солідарної пенсійної системи.

    Що ж стосується підготовчої роботи, то голова правління Пенсійного фонду в Україні Олексій Зарудний відзначив, що це наймасштабніші перерахунки і збільшення за роки незалежності.

    – Аби це стало можливим, протягом року в Пенсійному фонді України  сформовано необхідний ресурс для осучаснення пенсії. Зараз додатково заплановано 26 мільярдів гривень. В переважній більшості це надходження пов’язані із зростанням заробітної плати, її мінімального розміру та детінізації заробітної плати. Отже, у нас наявні усі необхідні фінансові можливості для виплати пенсійного забезпечення у нових розмірах, – наголосив Олексій Зарудний.

    Тож Олексій Борисович запевнив, що у найближчі два-три дні проведуть перерахунки для понад 9-ти млн пенсіонерів. Зокрема, виплати відбуватимуться за двома відомостями. Ті, хто отримав уже жовтневу виплату, обов’язково отримає доплату до 25 жовтня 2017 року.

    Аби почути, чи готові на місцях до впровадження реформи, Прем’єр-міністр України заслухав кілька областей. Останні ж надали ствердну відповідь. Відтак, завершуючи нараду, Володимир Гройсман ще раз наголосив на максимальній оперативності перерахунків на місцях.

    По завершенні селектору, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик дав доручення, в першу чергу, запустити інформаційну кампанію щодо впровадження пенсійної реформи та її принципів. Що стосується ситуації в області, то начальник головного управління Пенсійного фонду в області Петро Філіпчук підтвердив наявність коштів для виплат. Зокрема, за 8 місяців поточного року вдалося закумулювати на 425 млн грн більше до доведеного завдання за рахунок додаткового надходження.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 791
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua