17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    П'ятниця, 03 квітня 2015 15:44

    Проблеми сільгоспвиробників або як держава «допомогла» на практиці аграріям

    Податкові зміни з 1 січня 2015 року принесли неприємні, м’яко кажучи, «сюрпризи» аграріям.

    Директор СГТОВ «Лище» Святослав Карбовський розповідає, що до внесення цих змін господарство було платником фіксованого сільськогосподарського податку, а зараз вважається «єдинником» четвертої групи, і що, відповідно, в 21 раз збільшився розмір цього податку.

    При мені він робить певні розрахунки, щоб показати наскільки зросла орендна плата за землю під господарськими дворами. «Ставка була 0,03 %, стала – 3 %, тобто «злетіла» в 100 разів. Плюс - вартість землі збільшилася майже на 25 %. Сумарно виходить – у 125 разів!», - не без емоцій називає він остаточний результат. «Ніхто з вищих посадовців не наважується навіть озвучити це число, - коментує Святослав Євгенович, - кажуть – у 10 разів, у 100, а реально виходить, що орендна плата за землю під господарськими дворами й будівлями зросла в 125 разів».

    Нині держава, править він далі, переклала на плечі агроформувань пільгових пенсіонерів - багатодітних матерів та тих, які відносяться до працівників сільського господарства. З 1 січня 2015 року, пояснює, кошти на оплату їхніх пенсій у пільговий період (тобто до 60 років) будуть компенсовувати Пенсійному фонду сільгосппідприємства. На пільгові пенсії, узагальнює, СГТОВ «Лище» доведеться  викладати зі своєї «скарбниці» кругленьку суму – 170 тисяч гривень у рік. А ще додав до своїх обрахунків 300 тисяч орендної плати за земельні паї щороку внаслідок збільшення на 25 % розміру цього платежу.

    - Усього, - підводить риску Святослав Карбовський, - такому невеликому, я вважаю, господарству, як наше, держава «допомогла» збільшенням податків та орендної плати на суму 1 мільйон 354 тисячі гривень.  

    Найбільше постраждають, розмірковує директор, тваринницькі підприємства і додає, що виробництво яловичини вже минулого року було збиткове. Ці втрати тоді перекривалися за рахунок рентабельного молочного тваринництва. А сьогодні й воно – в мінусі, в зв’язку з подорожчанням всіх затратних матеріалів. «При нинішніх системі оподаткування та ціновій політиці і на молоці, і на м’ясі можна ставити хрест, - робить свій прогноз на найближчий час пан Святослав. – А за цим стоїть продовольча безпека України».

    Присутній при цій розмові начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Василь Шимчук наводить такі дані: внаслідок того, що тваринництво семимильними кроками йде до великої збитковості, ряд господарств Луцького району вже зменшують поголів’я ВРХ. «Ми цього ще не робили, але, відверто кажучи, такі думки вже є. Якщо нічого не зміниться, то цією галуззю ніхто не захоче займатися», - продовжує болючу тему Святослав Карбовський.

    Її знищення, застерігає при цьому Василь Шимчук, - це суттєве скорочення робочих місць, зменшення надходжень до бюджетів. «В утриманні худоби задіяна левова частка працівників. Якщо я всю живність під ніж віддам, то в нашому господарстві зі 180 залишаться 30-40 працюючих. Землю обробляти їх вистачить», - підкріплює конкретним прикладом його слова керівник СГТОВ «Лище».     

    «Реформи мають бути спрямовані на покращення, на збільшення виробництва продукції, а не на її скорочення і згортання. Як на мене, то держава повинна йти назустріч сільгоспвиробникам, а не класти на нас ще більше податків та позбавляти пільг», - висловив своє бачення реформ Святослав Карбовський. Щоправда, про одну пільгу він тоді згадав, але й вона, виявляється, умовна і ось чому. «Раніше ПДВ акумулювався на спецрахунках у банку, а тепер його треба перераховувати в казначейство, - розтлумачив мені мій співрозмовник. - А коли нам звідти ці гроші повернуть – ми не знаємо. Це позбавляє підприємство обігових коштів і, самі розумієте, до чого призводить».

    Підсумком же нашої розмови можна вважати думку начальника управління агропромислового розвитку Василя Шимчука, що для агроформувань усіх форм власності при дотриманні рекомендованих науковими установами системи сівозміни та мінімальної щільності поголів’я ВРХ на 100 га с/г угідь та свиней на 100 гектарів ріллі, варто повернутися до системи оподаткування за оренду земельних часток та землі під господарськими дворами, яка була раніше. Це дозволить вести рентабельно сільськогосподарське виробництво в цілому.

    Управління АПР

    Переглядів 1044
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua