19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Вівторок, 31 травня 2022 15:35

    До Всесвітнього дня без тютюну. Що змінює антитютюновий закон?

    Щорічно 31 травня відзначається Всесвітній день без тютюну. Цього року він присвячений темі «Тютюн – загроза навколишньому середовищу». Враховуючи цьогорічну тематику Міністерство охорони здоров'я інформує про нові норми антитютюнового законодавства, які невдовзі почнуть діяти в Україні. Йдеться про ухвалений у грудні минулого року закон №1978-IX

    У першу чергу він спрямований на внесення змін в ЗУ "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", імплементацію регулювання електронних пристроїв для куріння відповідно до євроінтеграції Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. 

    Фактично, цей закон ввів поняття “новітніх тютюнових виробів” та прирівняв їх до так званих «традиційних» цигарок. 

    Зокрема, ухвалений закон обмежує використання реклами для просування тютюнових виробів та пристроїв для куріння.

    Також з липня 2023 року забороняється продаж ароматизованих сигарет та тютюну для самокруток. З січня 2024 року виробники також повинні будуть наносити медичні попередження на тютюнові вироби – такі попередження повинні займати 30% площі пакування. На «традиційних» упаковках цигарках таке маркування має складати 65%. 

    Окрім того, забороняється продаж пристроїв для нагрівання дітям до 18 років. Ця норма вже чинна з січня ц. р.

    Важливо, що з 11 липня 2022 року набувають чинності ще одні норми. Йдеться про заборону куріння, вживання та використання пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, трав’яних виробів для куріння, тютюнових виробів, кальянів, електронних сигарет, предметів, пов’язаних із їх вживанням (до прикладу, попільничок) у громадських закладах. 

    Де буде заборонено куріння та використання зазначених пристроїв?

    У приміщенні та поруч із закладами охорони здоров’я, спортивними та навчальними закладами, біля та всередині закладів громадського харчування, також у закладах культурного призначення (до прикладу, кінотеатрах і театрах). Стосується ця заборона також приміщень органів державної влади, гуртожитків, аеропортів (крім спеціально відведених місць), дитячих майданчиків, вокзалів та автостанцій, зупинок громадського транспорту. Не можна також буде курити електронні пристрої для нагрівання тютюну у ліфтах, підземних переходах, громадському транспорті та таксі. 

    Для позначки такої заборони у вказаних місцях має бути розміщений відповідний знак із наступним змістом: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!»

    Якщо з відповідної дати ви станете свідком такого правопорушення, то можете звертатися зі скаргою до поліції та Держпродспоживслужби. 

    За порушення власникам ресторанного господарства та суб’єктам господарювання загрожує штраф. 

    Чому цей закон важливий?

    У першу чергу через негативні наслідки епідемії тютюнопаління в усьому світі та в Україні. Тютюнопаління призводить до вкрай негативних наслідків, як в усьому світі так і в України. Зокрема призводить до підвищення рівня захворюваності на неінфекційні захворювання, а саме онкологічні захворювання, хронічні обструктивні захворювання легень, серцево-судинні захворювання, а також діабет. 

    Майже 80% загальної чисельності померлих в Україні припадає на хвороби системи кровообігу, новоутворення, хвороби органів дихання. 

    Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів — 12% від загальної смертності.

    Окрім того, за даними ВООЗ, близько 20% підлітків 13-15 років курять е-цигарки. Також відомо, що більшість неповнолітніх курців (80%) розпочинали таку згубну звичку з вживання пристроїв для нагрівання тютюну.

    Водночас для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого. До прикладу, смертельною дозою для дорослої людини є одна пачка сигарет, для підлітка – пів пачки. Також куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб, на які припадає 91% усіх передчасних смертей.

    Таким чином, Закон 1978-IX сприятиме позитивному  скороченню тютюнопаління серед усіх вікових груп, у першу чергу дітей, та ефективніше врегулює обіг  новітніх тютюнових виробів та пристроїв для нагрівання.

    Переглядів 479
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua