20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    Понеділок, 30 травня 2022 14:37

    Як громадам обліковувати гуманітарну та благодійну допомогу - про це розповіли експерти U-LEAD

    Представникам органів місцевого самоврядування наразі доводиться вирішувати багато питань, пов’язаних з отриманням та передачею допомоги від міжнародних фондів та донорів. Разом з тим виникає потреба у роз’ясненні стосовно обліку, приймання та звітування благодійної допомоги.

    - Під час консультацій та звернень від громад ми отримуємо багато запитань, пов’язаних з гуманітарною допомогою, створенням цільових та благодійних фондів у громадах, передачі отриманих речей та устаткування мешканцям та переселенцям, військовим тощо. Аби надати максимально повні відповіді, експерти U-LEAD підготували інформаційну сесію на цю тему, щоб ОМС правильно документували, оформлювали та передавали отримане, - розповів Олег Яременко, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.

    Участь у інформаційній сесії взяли понад 150 представників громад з Кіровоградської області.

    Під час заходу експерти U-LEAD пояснили алгоритм дій ОМС під час отримання благодійної допомоги та її відображення в бюджетному, бухгалтерському та податковому обліку, а також яким чином відбувається оприбуткування на баланс безоплатно отриманих активів, їх обліку, використання та у разі необхідності подальшої передачі. Про нюанси документообігу розповіла Вікторія Корецька, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Херсонській області.

    Її колега з Хмельницької області, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Наталія Любченко нагадала основні нормативно-правові акти, які регулюють питання благодійної допомоги. Серед них: ЗУ «Про благодійну діяльність та благодійні організації», ЗУ «Про гуманітарну допомогу», Питання надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні (постанова КМУ від 07.03.2022 №220). Також вона пояснила основні цілі благодійної діяльності та за яких умов отримання представниками ОМС не є корупцією.

    - Допомога не підпадатиме під дію ст.54 ЗУ «Про запобігання корупції». якщо будуть дотримані такі умови: набувачем благодійної допомоги може бути неприбуткова організація або ТГ, що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених Законом №5073 та характеризується безкорисливістю, добровільністю та цільовою спрямованістю, - зазначила радниця.

    На тему: Отримання благодійної та гуманітарної допомоги

    Одним із різновидів благодійної допомоги є гуманітарна. Ірина Алєєва, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області, пояснила, що гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги.

    Отримувач гуманітарної допомоги має бути зареєстрований у спеціальному Єдиному реєстрі.

    - Окрім громадських, благодійних та інших організацій, у реєстрі мають зареєструватися і підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними держустанови та органи місцевого самоврядування. При цьому у період воєнного стану не потребують реєстрації у Єдиному реєстрі обласні, та Київська міська військова адміністрація, як отримувачі ГД, яка відправляється залізницею. Також КМУ може визначати інших отримувачів гумдопомоги, яким не потрібно реєструватися у цьому реєстрі, - розповіла Ірина Алєєва.

    Вона зазначила, що обов’язково має бути контроль за цільовим використанням отриманої допомоги. В разі виявлення порушень або фактів продажу гуманітарної допомоги, передбачена кримінальна відповідальність.

    Також учасники отримали відповіді на питання чи може ОМС заснувати благодійний фонд для відбудови ураженої війною громади, а також як діяти у випадку, коли допомога надається конкретному органу місцевого самоврядування.

    - Громада може створити цільовий фонд на виконання заходів післявоєнного відновлення і розбудови громади. Для цього необхідно затвердити рішенням місцевої ради цільовий фонд громади та відповідне положення. У положенні визначаються джерела та порядок формування цільового фонду, управління та контроль за використанням коштів, - пояснила Олена Савченко, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.

    Переглядів 837
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua