24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Нормативно-правова база
Звернення громадян
  • Публічна інформація
  • Регуляторна політика
    Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Очищення влади
  • Вивчення громадської думки
  • Правове забезпечення
  • Установи
  • Громадська рада при РДА
  • Державний реєстр виборців
  • Соціальний захист населення
  • Містобудування та архітектура
  • Вакансії
  • Протидія домашньому насильству
  • Служба у справах дітей
  • Протоколи комісії ТЕБ та НС
  • Діяльність спостережної комісії
  • COVID-19 район
  • Місцеві вибори 2020
  • Реєстр колективних договорів
  • Публічні закупівлі
    Внутрішньо переміщені особи
  • Ветеранська політика
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    141 Гвардія Наступу    Захісні споруди  Україна НАТО

    unnamed  Кримbezviz

    П'ятниця, 06 серпня 2021 19:47

    Храм Преображення Господнього у місті Рожище відзначає 100 років з часу початку будівництва та 90 років з часу освячення.

    Сьогодні, 06 серпня 2021 року, голова райдержадміністрації Володимр Кец та заступник голови Валентина Рижук відвідали храм «Преображення Господнього» римо-католицької парафії міста Рожище, де відбулася урочиста літургія з нагоди престольного свята.

    Саме сьогодні, Храм Преображення Господнього, пам’ятка сакральної архітектури, у місті Рожище відзначає 100 років з часу початку будівництва та 90 років з часу освячення.

     «Храмове свято – подія особливого значення, час піднесення і гордості за церкву як спільноту. Бажаємо, щоб Храм Преображення Господнього завжди був осередком Божого світла, місцем Божої благодаті і духовної помочі.

    У цей святковий день складаємо щиру подяку Вам, отче Романе, за Ваш вклад у духовний розвиток краю, утвердження ідей милосердя і злагоди. Бажаємо Вам не втратити ту божественну духовну силу, основою якої завжди була, є і буде християнська віра, адже вона скеровує нас на правильний шлях і додає віри у краще майбутнє.

    Бажаємо Вам, прихожанам, в доброму здоров’ї під заступництвом Божої Матері ще багато літ молитися в цьому Храмі. Нехай це урочисте свято принесе добро і достаток до ваших осель, затишок та Господню благодать», -  приєднався до привітань Володимир Олександрович.

     

    Історична довідка:

    Римо-католицька парафія у Рожищі організувалась у 1921 році. До неї належала дерев’яна каплиця в Жалобово на військовому цвинтарі І світової війни. Тоді ж розпочалось будівництво Рожищенського мурованого костелу.  Його будівництвом займався перший настоятель рожищенського костелу отецьТелесфор Кавчинський.

    У 1931 році його будівництво Храму Преображення Господнього було закінчене. Освячення Костелу здійснив єпископ – помічник Луцької дієцезії Стефан Вальчикевич.

    До Рожищенської парафії римо-католицької церкви належали: містечко Рожище та села та колонії: Адамівка, Олександрівка, Башова, Бейнарівка, Цецилівка, Чебені, Долина, Дубище, Дмитрівка, Французи, Фридрихівка, Глишище, Глинче, Юридика, Каролинівка, Катеринівка, Кирилуха, Копачівка, Козин, Кременець, Любча, Маньова, Магазин, Марянівка, Михайлин, Михайлівка, Ольганівка, Переспа, Підліски, Пожарки, Рудка Козинська, Рудня, Ситарівка, Шпанів, Топільно, Ужова, Василівка, Вовнянка, Залісці, Жолобів, Жубровщина. У 1938 році парафія нараховувала 3571 особу.

    У міжвоєнний період відбувається значний розвиток кількості парафій, почалось будівництво нових храмів, створювались нові парафіяльні осередки. У 1926 році у луцькій дієцезії нараховувалось 95 парафій, у 1935 році 130 парафій у 13 деканатах. А в 1938 році вже 138.

    Католицька церква особливо постраждала від репресій. Церковне майно було конфісковано, а релігійні предмети осквернені та знищені. Багато священиків і ченців у вересні 1939 року було вбито. Ті, хто врятувався від першого погрому, були заарештовані протягом наступних тижнів. Церковні будівлі перетворювали на склади, кінотеатри або клуби радянської "ліги безбожників", що спеціалізувались на атеїстичній пропаганді. Деякі з священиків загинули 23 червня 1941 року під час ліквідації в’язнів органами НКВС у Луцьку. Інші загинули в таборах або на пересилці.

    Незважаючи на спротив українських та польських родин навколишніх сіл, у 1943 році було спалено костел у містечку Сокіл. Храм Преображення Господнього у Рожищі залишився неушкодженим. Польські родини була позбавлені землі, майна і були вигнані з родинних місцевостей.

    Після виїзду парафіян до Польщі, радянська богоборницька влада зробила в храму у Рожищі стайню для коней військових. Згодом костел став складом будівельних матеріалів, а у 1980-х роках продовольчих товарів споживспілки.

    Відродження римо-католицької святині відбулось у 1992 році. Громада міста з увагою і позитивом сприймала відродження релігійних громад.

    Нове освячення костелу було здійснено 11 квітня 1993 року єпископом Маркіяном Трофим’яком.

    З 1996 року настоятелем Костелу Преображення Господнього стає отець Роман Бурник. У 2005 році збудовано парафіяльний будинок, в котрому мешкає священик і відбуваються зустрічі парафіян, дітей та молоді.

    Встановлюється і ремонтується орган і у Храмі Преображення Господнього. Проте цей процес потребує ще чимало коштів і зусиль.

    Отець Роман та активні парафіяни брали участь у спільних молитвах представників різних конфесій католиків, православних та протестантів Рожищенського району за мир в Україні у 2015 році. Римо-католики, греко-католики та православні понад 10 років проводили у передвеликодній час хресну дорогу.

    Храм отримав сьогоднішній вигляд завдяки встановлення куполу у 2012 році. Зовнішнє оздоблення храму було закінчене у 2019 році. У 2020 році було зроблено дизайнерське оформлення входу до храму.

    Активна життєва позиція настоятеля рожищенського храму приваблює парафіян, мешканців містечка та навколишніх сіл. Отець Роман є директором релігійної місії «Карітас-Спес» Луцької РКЦ. Багаторічно здійснює програми реабілітації дітей та дорослих. 

    В день Преображення Господнього до храму приходить особливо велика кількість людей - не тільки парафіяни, а й інші жителі міста незважаючи на конфесійну приналежність.

    Переглядів 746
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Луцька районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Луцькій райдержадміністрації.
    Адреса: 43001, м. Луцьк, вул. Ковельська, 53, - т/ф. 728204, т.728144; E-mail: infо@lutskаdm.gov.ua
    © 2014 lutskadm.gov.ua