Версія для друку
Четвер, 19 серпня 2021 09:26

Вакцинація – це єдиний надійний захист від коронавірусної хвороби та її наслідків

З ініціативи голови райдержадміністрації Володимира Кеца відбулась нарада щодо вакцинації населення проти захворювання COVID-19 за участі заступниці голови ОДА Людмили Тимощук, .в.о начальника управління охорони здоров’я ОДА Романа Рудокваса, головного державного санітарного лікаря області Наталія Янко з представниками територіальних громад Луцького району та керівниками ЦПМСД.

Про рівень захворюваності на COVID-19 та хід вакцинальної кампанії в Луцькому районі інформувала присутніх головний державний санітарний лікар області Наталія Янко. Вона зазначила, що задля досягнення колективного імунітету до початку епідсезону щоденно в районі необхідно вакцинувати 500 осіб, але протягом останнього тижня фактично імунізовано 211 осіб за період з 09 по 15 серпня. Також, слід зазначити, що у хворих на COVID-19 в області, штам SARS-CoV-2 Delta виявлено у 7 осіб.

 «Вакцинація – єдиний ефективний спосіб убезпечити населення від важкого перебігу хвороби, госпіталізації чи навіть смерті від COVID-19. Лише збільшивши кількість вакцинованих ми зможемо запобігти 4 хвилі COVID-19»,- підсумувала Наталія Янко.

Після проведення рейдових перевірок пунктами щеплень в ЦПМСД Луцького району Валентина Рижук, звернула увагу на недоліки в роботі пунктів щеплень, а саме недостатнє інформування населення саме щодо місця розміщення (відсутність вказівників, банерів тощо) пунктів щеплення та графіки їх роботи. І це відповідальність не тільки медичних закладів, які організовують роботу пунктів щеплень, а й органів місцевого самоврядування, а саме голів територіальних громад.

Як зауважила заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук, зважаючи на наближення нового навчального року вакцинація вчителів є одним із пріоритетних завдань. Як зазначала раніше Людмила Анатоліївна, у разі переходу регіону до “жовтого” або “помаранчевого” рівня  карантинних обмежень, новий навчальний рік відбуватиметься в очному режимі тільки за умови вакцинації 80% педагогів. А зважаючи на те, що новий штам вірусу активно поширюється серед дітей та молоді, саме щеплення не допустять подальше зростання захворюваності.

 «Як показала історія, єдиний метод захисту людства від всіх інфекцій - це вакцинація», – зауважила Людмила Тимощук.

Роман Рудоквас, .в.о начальника управління охорони здоров’я ОДА, зазначив, що на Волині та в Луцькому районі закрема, доступні чотири вакцини на вибір – AstraZeneca, CoronaVac, Comirnaty/Pfizer та Moderna. Поставки відбуваються регулярно, тому вакцини наявні у достатній кількості.

Зі слів Олеся Марищука, директора КП «Ківерцівський ЦПМД Ківерцівської міської ради», труднощі в організації роботи в частині пунктів щеплень на даний момент виникають за рахунок реорганізаційних процесів в Луцькому районному ЦПМСД та утворення Боратинського центру первинної медико-санітарної допомоги.

«Ми з вами, як посадові особи, представники держави, несемо відповідальність за темпи проходження вакцинації в районі, а отже і за кожного хворого на COVID-19», - у підсумок наради зауважив голова Луцької райдержадміністрації Володимир Кец.  

Переглядів 531

Галерея зображень