Версія для друку
Понеділок, 11 жовтня 2021 15:55

Ольга Стефанішина: Український ринок електроенергії може збалансовувати ринок ЄС


Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина взяла участь у заході «Україна-ENTSO-E: За крок до енергетичної незалежності».

Під час свого виступу Ольга Стефанішина наголосила на важливості якнайшвидшої інтеграції української енергосистеми до європейської енергетичної мережі як невід'ємної частини “зшивання” України з ЄС та повернення до родини європейських ринків, а також необхідності формування єдиного енергетичного простору з ЄС.

«Сьогодні, напередодні Саміту, як ніколи важливо говорити про інтеграцію України до європейської електричної мережі ENTSO-E. Для нас це, перш за все, проект національного значення. Та я переконана: таким він має стати і для країн Європейського Союзу. Адже лише синхронізована реалізація спільних енергетичних пріоритетів Києва і Брюсселя посилить безпекову складову як України, так і загалом ЄС», – наголосила Віце-прем'єр.

Урядовиця зазначила, що інтеграція України до європейської енергосистеми – це важливий для політики Європейського Союзу проект, в якому Україна відіграє суттєву роль.

«З моменту підписання Угоди про умови майбутньої синхронізації енергосистеми України з ENTSO-E ми пройшли значний шлях у євроінтеграційному напрямі. Україна виконала усі технічні вимоги для успішного приєднання до європейської енергосистеми. До того ж український ринок електроенергії може бути одним із найбільших донорів, який ефективно збалансовуватиме європейський енергоринок, зокрема поставками “зеленої” та низьковуглецевої електроенергії. Тож коли ми говоримо про можливості, які нам дає синхронізація, ми повинні говорити також і про потреби європейських країн, які Україна готова задовольнити», – сказала Ольга Стефанішина.

Крім того, Ольга Стефанішина закцентувала на тому, що приєднання України до енергетичного ринку Європейського Союзу може стати вдалим прикладом для подальшої інтеграції в інших сферах.

«Україна вже виконала майже всі необхідні умови для синхронізації своєї енергосистеми з європейськими. Нещодавно Європейський Союз підтвердив відповідність українських систем європейським стандартам та практикам. Впевнена, цей позитивний приклад буде зразком подальшого руху до інтеграції в інших, не менш важливих, секторах», – зазначила урядовиця.

Наприкінці Віце-прем'єр-міністр наголосила на пріоретизації питань енергетики, безпеки та стійкості під час завтрашнього Саміту Україна-ЄС та зазначила, що під час заходу буде вперше задекларовано офіційну політичну підтримку ЄС процесу синхронізації України з європейськими енергосистемами.

Переглядів 29315