Версія для друку
Середа, 15 лютого 2017 10:10

Час летить… а пам’ять лишається…

Незалежна Україна 15 лютого офіційно вшановує День пам'яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.

Зараз в Україні — понад 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько 8-ми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами. У складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях загинуло більш як 70 воїнів, серед яких і перший заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, Герой України легендарний Олег Міхнюк. Пройшовши пекло Афгану, мужній десантник загинув, боронячи незалежність і цілісність Батьківщини вже сьогодні...

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок і залишалися вірними присязі до кінця…

 

Історична довідка:

8 жовтня 1979 було позбавлено влади та вбито засновника Народно-демократичної партії Афганістану Нур Мухаммад Таракі.

Політбюро ЦК КПРС офіційно прийняло рішення про введення радянських військ в Афганістан і наданні Радянським Союзом Афганістану військової допомоги. 25 грудня 1979 в Афганістан були введені радянські війська у складі 40-ї армії під командуванням генерал-лейтинанта Юрія Тухарінова.

В ході військових дій була проведена операція по усуненню глави Афганської опозиції, що зайняв у результаті контрреволюційного перевороту пост глави Афганістану Хафізулли Аміна. Сталий режим в Афганістані після чергової зміни влади на чолі з Бабраком Кармалем виявився повністю залежним від радянської військової, технічної та фінансової допомоги.

Угруповання повстанців підтримували США та інші держави. У 1986 році в Афганістані відбувся черговий державний переворот, в результаті якого Мухаммед Наджібулла зайняв місце зміщеного Бабрака Кармаля. Мухаммед Наджібулла був обраний президентом Республіки Афганістан.

А влада СРСР і США в 1988 році домовилися про невтручання в справи Афганістану. Розпочате у травні 1988 року виведення військ з Афганістану закінчилося 15 лютого 1989 року. Групи радянських військ остаточно покинули цю країну.

Відділ інформаційної діяльності,

інформаційних технологій та комунікацій з громадськістю

Переглядів 2856