Версія для друку
Середа, 15 липня 2015 16:20

Громадські та інші роботи тимчасового характеру – шлях до постійної зайнятості

Одним із напрямів співпраці Луцького районного центру зайнятості з виконавчими органами місцевих рад та роботодавцями є організація тимчасової зайнятості населення та оплачувані громадські роботи.  

Громадські роботи визначено як вид суспільно корисних оплачуваних робіт в інтересах територіальної громади, які організовуються з метою додаткового стимулювання мотивації до праці й матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб і виконуються ними на добровільних засадах. Завдяки участі у  роботах тимчасового характеру безробітні можуть відновити трудові навички, отримати відповідний заробіток та адаптуватися у трудовому колективі. На осіб, які беруть участь у таких роботах, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім цього, громадські та інші роботи тимчасового характеру є своєрідним механізмом підбору постійних працівників. Адже за період участі безробітних у таких роботах керівники підприємств мають можливість оцінити здібності кожного із них і врахувати це при підборі кандидатів на постійну роботу. Тому непоодинокими є випадки, коли після закінчення тимчасових робіт, шукачі роботи працевлаштовуються на це ж підприємство.                                      

Станом на 14 липня 2015 року рішенням сесій 13 сільських, селищних рад Луцького району на організацію громадських робіт у 2015 році передбачено виділення коштів у сумі 58573 грн.                                                              

Протягом першого півріччя  2015 року  укладені договори з 9 сільськими радами на проведення громадських робіт, в яких взяли участь 41 безробітний громадянин. Зокрема, тісна співпраця в цьому напрямку проводиться з  Гіркополонківською, Баївською, Піддубцівською, Хорохоринською, Одерадівською, Боголюбською, Городищенською, Несвічівською сільськими  та Рокинівською селищною радою. На проведення цих робіт використано 24618 грн. з Фонду ЗДССВБ та 24618 грн.  з місцевих бюджетів.

Завдяки участі  безробітних у громадських роботах проводиться  чимало робіт по благоустрою населених пунктів району: упорядкування кладовищ,  парків, сільських вулиць, прибирання територій будинків культури, дошкільних навчальних  закладів, упорядкування садиб одиноких громадян, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, вивезення сміття, вирубка чагарників на території сіл, зачистка придорожніх смуг, а також впорядкування Обелісків Слави, місць поховання загиблих воїнів УПА.

З початку року до участі у тимчасових  роботах залучено 175 осіб, у тому числі 8 внутрішньо переміщених осіб, 3  інвалідів, 2 демобілізованих учасників АТО.

На даний час актуальними є пропозиції тимчасових робіт на таких підприємствах як ТзОВ «Екопак» (потрібні працівники по фасуванню та поклейці дна паперових мішків), ТзОВ «Еліт Луцьк» (потрібні оператори лінії виробництва морозива - наповнення морозивом  вафельних стаканчиків), а також ПрАТ «Волиньхолдінг»  пропонує роботу для чоловіків по комплектуванню виробів , напівфабрикатів та матеріалів.

Звертаємось до студентів, пенсіонерів, інших категорій громадян, хто бажає покращити свій матеріальний стан, набути професійного досвіду, само реалізуватися – ми завжди раді Вам допомогти, роботодавці чекають на Вас!

 Підготувала:

провідний фахівець з питань зайнятості відділу взаємодії  з роботодавцями Луцького РЦЗ                   Т.І. Данилюк

Переглядів 3487

Галерея зображень